sábado, 29 de enero de 2011

Resum de la xerrada d'Arthur Benjamin: idea central


La idea central que Arthur Benjamin tracta de transmetre’ns en aquesta conferència és que l’ensenyament de les matemàtiques necessita un canvi de rumb per adaptar-se a la nova era digital que vivim a l’actualitat.

Fins a dia d’avui, el currículum de matemàtiques ha seguit un camí classicista, centrant-se en el càlcul com l’objectiu final de l’estudi de l’aritmètica i l’àlgebra, i deixant el tractament de l’estadística i la probabilitat com un tema secundari, al qual moltes vegades els professors no aconseguien arribar ja que l’ensenyament dels altres blocs de la matemàtica (aritmètica, àlgebra, geometria i anàlisi) els havia consumit massa temps.

Paradògicament, des del punt de vista pràctic, això suposa una contradicció, ja que els coneixements matemàtics que realment utilitza una persona a la vida quotidiana són, precisament, els estadístics i probabilístics. No tenim més que obrir qualsevol diari i de seguida trobarem proves d’aquesta afirmació: dades de l’atur, estadístiques que efectuen comparacions del PIB i dels impostos per comunitats autònomes, anuncis d’ofertes de pagament a terminis de cotxes, hipoteques... La quantitat d’exemples és aclaparant. I precisament aquesta aplicabilitat pot fer que el l’aprenentatge de les matemàtiques sigui molt més significatiu, estimulant i motivador per l’alumnat.

Què promulga la LOE al respecte? La política de competències afirma que una persona competent ha de ser capaç d’utilitzar diversos coneixements de forma transversal envers una situació complexa de la vida quotidiana, combinant aquests amb actituds i capacitats. Doncs bé, si precisament s’està deixant en segon pla la part de les matemàtiques amb més aplicabilitat diària (la probabilitat i estadística), no es això un indicador clar que és necessari un replantejament del currículum? Jo, sincerament, estic convençut de que així és.

2 comentarios:

  1. En efecte, seria molt més útil i molt més interessant que es donàs més importànciaa temes de probabilitat i estadística... sempre que s'enfocassin cap a problemes reals, i no imposant-los com es fa amb altres parts de l'assignatura.

    ResponderEliminar
  2. Ups, perdona, ahir vaig entrar amb el compte equivocat a llegir el teu bloc. Era jo...

    ResponderEliminar