domingo, 23 de enero de 2011

Quin és el vostre teorema matemàtic preferit i per què?

Les eleccions en general són sempre difícils, però si tingués que seleccionar un teorema matemátic que considero imprescindible, escolliria el teorema fonamental del cálcul integral:

Aquest teorema diu que la integral d'una funció és la inversa de la derivada, és a dir, la derivada de la integral de la funció és igual a la funció.

Donada una funció f(t) integrable a l'interval tancat [a,b], definim la funció F(x) en [a,b] com:


                                                        F(x) = {\int_{\alpha}^x f(t)dt}  
                                                                  \alpha \in [a,b] 
  
 Si f(t) es contínua en:

c \in [a,b]
 llavors F(x) és derivable a c i:

\,F'(c) = f(c)


D'aquest teorema es pot deduir el segon teorema fonamental, també anomenat la regla de Barrow, per calcular integrlas definides com la diferència de primitives.
Donada una funció f contínua a l'interval [a,b], i sigui g(x) qualsevol funció primitiva de f, llavors:

\int_{a}^{b} f(x) dx = g(b) - g(a)




Per què he escollit aquests dos teoremes? Doncs primerament perquè les integrals són una de les meves branques favorites de les matemàtiques, i desprès perquè totes les fórmules d'àrees i volums de figures geomètriques que tan habituats estan els alumnes d'ESO a utilitzar, es poden obtenir mitjançant la resolució d'integrals definides amb la regla de Barrow, la qual cosa justifica la seva importància.

4 comentarios:

  1. Este blog tiene un defecto... ¡hacen falta unas gafas de Bartolo! :p

    ResponderEliminar
  2. Interessant tria de teorema. Jo canviaria a l'enunciat "integrable" per quelcom més concret però més visible, jo què sé, fitada per exemple.

    Un fan de les integrals.... creia que això només ho eren els físics! XD

    ResponderEliminar
  3. Para mi este teorema fue uno de los mas decepcionantes en primero de carrera. No se a vosotros, pero a mi en bachiller me introdujeron el concepto de integrar como la operación opuesta a derivar. Cuando en la carrera escuche teorema fundamental pensé, esto será la panacea, pues no resulta que te comentan una cosa que ya sabias.

    ResponderEliminar
  4. Reconec que és una mica estrany que a un enginyer de telecomunicacions li agradin les integrals... però és que la meva branca de coneixement abasta molt més la part d'electromagnetisme que la d'informàtica. De fet, sóc especialista en radiocomunicacions... i m'he tingut que barallar molt amb les equacions de Maxwell, el teorema de Stokes i el de Gauss!

    ResponderEliminar